OPSTARTEN… We zijn nu bijna een maand in Zuid-Afrika. Na een reis van 24 uur werden we geweldig welkom geheten door Richard (ex-pastor van de gemeente Sotêr) en zijn vrouw. De eerste week moesten we erg wennen aan het ritme, de temperatuur en ook dat wij volledig afhankelijk zijn. Onze instelling was op z’n Hollands “gelijk vol aan de bak.” We kwamen er snel genoeg achter dat dat hier in Zuid-Afrika niet zo werkt. Dag bij dag kwamen er uitdagingen op ons pad en ons schema raakte geleidelijk steeds voller. Op dit moment helpen we vast bij 3 organisaties en zijn we onderdeel van meerdere bijbelgroepen en de jeugd van de gemeente.

 

Future Stars

Op donderdag en vrijdagmiddag rijden wij naar Muizenberg, een wijk van Kaapstad. In Nederland had Michaël al contact met Miranda van Tuijl. Zij heeft samen met haar man Mansour een organisatie genaamd Future Stars. D.m.v. voetbaltraining bouwen ze relaties op met de kinderen. Tijdens de training is er een moment waarin er wordt gepraat over God en de bijbel. Het was geweldig om te zien dat er een jongen opstaat en voorgaat in gebed. De kinderen zijn bewust van het geloof en halen daar hoop uit. Miranda en Mansour leren de kinderen hoe het is om een team te zijn en samen te werken. Als iemand een foutje maakt of pijn heeft, leren ze hen dat de rest van het team dit oppakt. Deze kinderen hebben veel meegemaakt en dat uit zich soms in geweld. Doormiddel van sport en het tonen van interesse en liefde, zie je de kinderen werkelijk veranderen. Mooi om te zien dat door de trainingen ook lifeskills worden aangeleerd.

Bijou & Tresor

kinderopvang en straatjeugd

Op maandag gaan wij naar Bijou en Tresor. Dit stel runt twee verschillende organisaties. De grootse organisatie heeft als doel de straatkinderen vnl. jongens van 13-18 jaar terug op school krijgen. Deze organisatie is volledig afhankelijk van sponsering. Om deze organisatie te onderhouden heeft Bijou een tweede organisatie opgezet. Een kindercrèche die drie dagen in de week is geopend. Daar vangt ze kinderen van 0-4 op en ‘s middags is er naschoolse opvang. Ik (Joline) werk in de crèche en begin vanaf volgende week met een programma tijdens naschoolse opvang. Het viel ons op dat er kinderen zijn op oudere leeftijd die nog niet kunnen lezen of schrijven. Ook is er een tekort aan materialen en we hopen daar ook verandering in te brengen.  Ondertussen gaat Michaël op stap met Jacques Hij is een oud gansterlid die een aantal jaar geleden tot geloof is gekomen. Samen met ….. brengen ze de jongens naar school en halen ze ook weer op. Verder brengen ze tijd door met de jongens en op vrijdag geeft Michaël sportles aan hen. Vele van deze tieners leven op straat omdat ze thuis om verschillende redenen niet terug kunnen/willen komen. Ze zijn vaak verslaafd en drugs en hebben geen toekomstvisie. Door deze jongens weer terug te krijgen op school, wordt voorkomen dat ze in gangs terecht komen

Seeds of Hope

Op iedere dinsdagavond gaat een aantal vrouwen van de gemeente Sotêr de straat op om relaties op te bouwen met de dames van de straat. Deze vrouwen/meisjes verkopen avond aan avond zichzelf en zijn vaak ook verslaafd aan drugs of drank. De eerste week gingen we mee om kennis te maken met het werk dat ze in dit ministry doen. Het was heel erg indrukwekkend en bijna schokkend wat voor verhalen we hoorde. Meiden van mijn leeftijd verkochten hun lichaam dag aan dag en waren hun eigen waarde compleet kwijt. Als we hen vroegen wat hun toekomstbeeld was, werden het weer meiden met dromen. Vaak waren ze bewust van het feit dat Jezus al hun zonden vergeeft. Maar ze konden zelf hun zonden niet vergeven. Wat heftig was om te zien, is dat ze een afschuw hebben van henzelf. Er was zelfs een jongen die zich verkleedde als vrouw en zijn moeder liep aan de overkant van de straat. In de komende weken zullen we blijven meelopen bij deze organisatie.

Bijbelgroepen & Vrije tijd

Naast het werken in ministries is er ook nog wat persoonlijke tijd😉 Op woensdag ben ik (Joline) deel van een bijbelgroep met nog 15 andere vrouwen. Deze ochtend heeft Michaël een vaste afspraak met Warren, de pastor, om te sparren over ideeën in de kerk m.n. discipelschap. Donderdagochtend om 5 uur is er een mannenbidochtend en zaterdagmiddag heb ik een bijbelgroepje met meiden van mijn leeftijd. Ook gaan we een jongerenavond opstarten twee keer in de maand op vrijdag. Dit om de jeugd in Sotêr enthousiast te krijgen in het geloof. Ondertussen ben ik ook mee geweest naar een melkveebedrijf in Darling wat heel leerzaam en indrukwekkend was. Het plan is om ook daar tijd in te gaan steken. In onze vrije tijd, die we nu inplannen… gaan we graag naar het Blaauwbergstrand, de Tafelberg of een boekje lezen bij het zwembad. Ook zijn we nu meerdere keren uitgenodigd voor de welbekende braai. Dit is typisch Afrikaans maar eigenlijk gewoon een barbecue met 1 groot stuk vlees per persoon. Ook hebben we nog een bucketlist voor de tijd dat we hier zijn. Onder andere Robbeneiland, de top van de Tafelberg en evt. een safari staan daar op. Nog genoeg te doen dus!

Bedankt voor al jullie support en gebed!

Mooi Bly