On a mission

Na drie maanden hier in Zuid Afrika heeft het ons hart veroverd. De nood is hoog en arbeiders zijn er weinig! Wij hebben besloten om terug te gaan naar Zuid Afrika om hier het werk voor te zetten. 😇 Eind Maart komen we terug om het laatste tentamen te maken voor Joline haar bachelor. Daarna gaan we terug om te werken bij Future Life en dan met de takken Future stars🌟 & Future talk. 😊 In deze nieuwsbrief lees je meer over de gebeurtenissen van afgelopen maand. En ook meer over onze plannen voor de toekomst.

 

Heavenly moment

De afgelopen weken zijn wij compleet afhankelijk geweest van wat er op ons pad kwam. Iedere kans om ergens mee te lopen, grepen we aan en dit leverde heel indrukwekkende momenten op. Toen ik een woensdag bij de bijbelgroep voor vrouwen was, dit is in het huis waar Michaël woont, kwam hij boven en de huiseigenaar begon tegen hem te praten. Hij vertelde dat hij bij een meeting was geweest waar een Nederlands stel sprak. Ze vertelde over Corrie ten Boom en toen de huiseigenaar dit hoorde kreeg hij kippenvel. Zij waren hun hele leven zendelingen geweest en deelde nu de boodschap van Corrie ten Boom. De man gaf Michaël een boekenlegger, die boekenlegger hadden we aan het begin van onze reis ook van Lisanne en Timo gehad (beste vriendin en haar vriend van Joline). Op dat moment kwam ik langslopen en ze riepen mij naar binnen. Toen ik het verhaal hoorde kreeg ik kippenvel over mijn hele lichaam, het was heel bijzonder. Die ochtend belde we het stel op in de hoop dat ze tijd hadden om eventjes te kletsen. Tot onze verbazing nodigden ze ons uit om bij hen te komen eten die avond. De avond reden we naar de plek waar ze verbleven en aten met hen. Ze vertelde ons hun getuigenissen en hoe God hun leven heeft veranderd. De avond was erg bijzonder en het is prachtig om te zien hoe God mensen leidt op hun pad.

Future Stars

        Voetbaltoernooi


Future Stars, de organisatie waar we voetballen met kinderen uit Townships heeft op vrijdag 8 maart een toernooi georganiseerd met alle kids. Met taxi’s en in auto’s hebben we alle kinderen (ongeveer 60) naar een voetbalterrein in Strandpaviljoen gebracht. De jongens van Capricorn en Overcome werden verdeeld in team en speelden partijen tegen elkaar. Ieder team had een coach als leidt. Tijdens het toernooi konden de kinderen hun gedachtes even afhouden van de constante dreiging van geweld. Ze konden echt kind zijn en ze genoten vol op! We sloten de dag af met een stuk fruit en een snack. Het was een geweldige dag!

Bijou & Tresor

Kinderopvang en straatjeugd

Nog steeds is de maandag onze vaste dag in de crèche van Parow.
Michaël geeft training aan de straatjeugd. Het zijn jongeren van 14 tot 18 jaar oud die vanaf jongs af aan op straat leven. Doormiddel van voetbal proberen we de jongeren te coachen in hun leven. We bouwen relaties met hun op en proberen ze verder te coachen. Het is erg heftig om te zien hoe ze hun hele leven hebben geleerd te overleven. Het vernieuwen van hun denken is een mooie en zware uitdaging. Veel van de jongeren zijn verslaafd en hebben veel pijnen. In deze maanden hebben we hun vertrouwen kunnen winnen en hebben nu een ingang in hun leven. . Ik (Joline) heb een planning opgezet met daarin de opdrachten die de kids kunnen doen per thema. In overleg met de lerares en Bijou hebben zo wat meer structuur kunnen aanbrengen. Doormiddel van creatieve bezigheden delen we de gospel met hen en leren hen op jonge leeftijd al over de liefde van God. Ook hebben we het voor elkaar gekregen om de kinderen iedere maandagmiddag mee te nemen naar het park om zo buiten te kunnen spelen met elkaar en ondertussen hen iets kunnen bijleren over lifeskills.

Radio Tygerberg

We werden vorige week maandag uitgenodigd voor een interview op de nationale radio, radio Tygerberg 104Fm. Het programma waarin we te horen zijn, gaat over het maken van discipelen. Via de pastor Richard hadden ze over ons gehoord en waren nieuwsgierig naar ons verhaal. In het interview werd er kort gevraagd hoe wij het discipelschap voor ons zien. We legde uit op welke manier wij het evangelie delen. Ook vertelden we beide hoe we tot geloof zijn gekomen en een aantal getuigenissen hoe God hier in Afrika heeft gewerkt. Het was een hele ervaring om uitgenodigd te worden. Het interview werd zondag uitgezonden en is ook terug te luisteren. De link volgt in de volgende nieuwsbrief!

Hopefield   

In Februari ben ik (Joline) begonnen met het volgen van een grenzen cursus in het plaatsje Hopefield. Ik ga samen met Bernerine (Vrouw uit de gemeente Sotêr) naar een huis genaamd Women of Hope. In dit huis wonen 8 afgekickte vrouwen. Ze hebben allemaal een verleden met drank, drugs en/of geweld en vele van hen leefde op straat. Vaak is de oorzaak hiervan een opvoeding zonder grenzen. Daarom is deze cursus erg nodig. Door deze 5 weekse cursus leren we de vrouwen hoe ze grenzen kunnen stellen. We praten over alle gevolgen van grenzeloze relaties en praten de leugens uit hun hoofd dat grenzen stellen juist afwijzing veroorzaakt. Het is soms erg schokkend wat voor verhalen ik te horen krijg. Vrouwen van mijn leeftijd die zijn misbruikt, geslagen en uitgebuit. Hun eigenwaarde is erg laag en als we vragen wat zij denken dat de oorzaak is, zeggen ze altijd dat het hun eigen schuld is. Door deze wekelijkse lessen winnen we het vertrouwen van de vrouwen en durven ze steeds meer met ons te delen. De reacties van de vrouwen verschillen. Bij sommige vrouwen zie je echt de vooruitgang maar andere worden juist heel opstandig. Er komen gevoelens omhoog die zij het liefste niet willen voelen en daarom vaak weglopen of boos worden.


De organisatie die dit huis voor vrouwen runt, heeft ook een huis voor mannen genaamd de Hopefarm. Op deze boerderij wonen 18-20 ex-verslaafde mannen. Ik (Michaël) ben vorige week mee geweest en heb mijn getuigenis mogen delen. Wat daar is gebeurd, heb ik verder beschreven in het stuk over de getuigenissen.

 

 

Even voorstellen…

Wij willen jullie nog voorstellen aan Marcus. Marcus is een jonge van 3 jaar oud en leeft met zijn moeder op straat. Een aantal weken geleden is hun huis compleet afgebrand. Ze hebben geen plek meer om in te wonen. Twee maanden hiervoor is op zijn vader zijn werk brand uitgebroken. Zijn vader was op dat moment in het gebouw. Hij is daar overleden. In korte tijd is deze jonge jongen en zijn moeder alles kwijtgeraakt. Het is zo ontroerend en hartverscheurend om te zien. Als je hem wil oppakken wil hij eerst niet dat je hem aanraakt maar als we eenmaal zijn vertrouwen hebben pakt hij je stevig vast en drukt hij zijn hoofd tegen je borst aan. We willen hem met alle liefde helpen en zoeken naar oplossingen. Zijn moeder zoekt een uitweg in de drank kijkt niet om naar Marcus. Bid hier alsjeblieft voor! Dat er een verandering in hun leven kan komen.

                                                                            

Getuigenissen

B & B – Michaël

Een paar weken terug kwam er een man binnen in de B&B waar ik verblijf. Ik stond in de douche mij klaar te maken om trainen te gaan geven. Ik had mij real Madrid shirt aan en zag in mijn oog hoeken hem langs komen lopen met hetzelfde shirt. Ik zei tegen hem dat hij een mooi shirt aan had met een knipoog. Hij moest lachen en we raakte aan de praat. Ik vroeg hem waar hij vandaan kwam en hij waar ik vandaan kwam. Ik vroeg hem of hij met zijn vrouw of vriendin hier was. Hij vertelde dat zijn hart net gebroken was.. vorige week is zijn vriendin die hij 5 jaar had met een ander er vandoor gegaan.. Je voelde zijn pijn. De volgende ochtend zag ik hem weer en hij zat al aan zijn biertje. Hij vroeg mij of ik er ook een wilde maar zei hem dat ik niet meer dronk. Hij vroeg mij waarom en kon hem mijn verhaal vertellen. Hij vroeg aan Jo en mij wat we hier aan het doen waren en we vertelde dat we hier waren om mission werk te doen en voor Gods Koninkrijk aan het werk waren. Hij zei dat we hem niet moesten veroordelen dat hij dronk en excuseerde zich.. We zeiden tegen hem dat we dat absoluut niet zouden doen en we allemaal mensen zijn met pijnen. Hij keek naar ons armbandje en zei het is een geweldig mooi bandje met WWJD(wat zou Jezus doen?) ik vroeg hem wat Jezus voor hem zou doen. Hij zei dat Jezus hem vrij zou zetten. Ik raakte de dag daarna in gesprek met de huiseigenaresse wat een geweldige dochter van God is en we baden samen voor hem om een opening te krijgen en ik vertelde over de armband. De vrouw vertelde dat ze nog precies zo een bandje had liggen en ik kreeg ‘m mee. De volgende morgen ging hij vertrekken en de eigenaresse kwam aan bij mijn kamer en op dat moment kwam Joline ook binnen. De huiseigenaar kwam er ook bij en het was tijd dat hij zou vertrekken. We stonden daar met zijn 4e en hij kwam er bij staan en gaf ons een knuffel en vroeg ons voor hem te bidden. Hij viel op zijn knieën en wij legde hem in een cirkel de handen op. We baden voor zijn pijnen en zeiden dat Jezus het voor Hem gedragen heeft. We mochten Hem naar het kruis toe dragen en na ons gebed stond hij op met tranen in zijn ogen. Hij gaf ons een dikke knuffel en zei jullie zijn vrienden voor het leven! Het is geweldig hoe God mensen kan pakken en overstromen met Zijn liefde❤️ Alle glorie voor Hem! 

 

Hopefarm – Michaël

Vandaag ging ik met Jo mee naar een farm waar ze mensen helpen om af te kicken. Ik was uitgenodigd door de man die de farm leid. Ze hebben een aparte farm waar ze de vrouwen begeleiden waar Jo helpt en een aparte farm waar ze mannen begeleiden. Ik ging mee met hem naar de farm waar ze mannen begeleiden. De eigenaresse van de farm kwam naar mij toe en we raakte in gesprek. Ze zei het is misschien leuk om de mannen te ontmoeten. Toen ik naar binnen liep zaten er zo een 17/18 man in een grote cirkel. Ik werd heel kort geïntroduceerd en gelijk voor het blok gezet. De man vroeg mij mijn getuigenis te vertellen en alle mannen van de leeftijd van 20 tot 45 waren muisstil. Ik voelde mijn hart bonken in mijn keel. In mijn hoofd hoorde ik een stem.. ga jij hun nou vertellen wat jij als jochie hebt meegemaakt? Ik startte mijn getuigenis en vertelde wat Jezus voor mij had gedaan. Ze zeiden geen woord.. na mijn getuigenis vroeg de man of er nog vragen waren.. ik dacht Heer laat ze alstublieft geïnteresseerd zijn! Na een paar seconde vlogen de vingers de lucht in. Ze stelde allerlei vragen over hoe het is in Nederland en ik vertelde hun dat ze bezig waren met misschien het legaliseren van xtc. Ze snapte er niks van hoe dat kan. Ik vertelde hun dat de kinderen op basisscholen en middelbare scholen in Nederland liedjes zingen zoals ‘drank en drugs’ ze waren stom verbaasd. Nadat alle vragen waren besproken vroegen ze mij te bidden met de hele groep. Weer klopte mijn hart in mijn keel. Ik zei mijn Engels is niet zo goed maar iemand keek mij aan en zei: deel gewoon je hart:). Ik bad dat de mannen hun waarde mochten gaan zien en dat ze werkelijk mochten gaan zien wie ze echt waren en dat ze kinderen van God zijn. Dat ze geaccepteerd en geliefd zijn door hun Vader in de hemel. Ik bad voor bescherming in hun leven en om kracht voor hun weg naar vrijheid! Na het gesprek bleef er een jonge man zitten. Hij begon zijn levensverhaal te vertellen. Hij was 21 jaar oud en had niemand meer. Vorige maand heeft zijn broer, waar hij woonde zichzelf opgehangen en een paar jaar daarvoor stierf zijn moeder. Zijn vader was heel lang geleden al overleden. Je zag zijn pijn en hij zei dat hij niet kon huilen. Ik praatte met hem en vertelde hem dat ik niet kon voelen wat hij heeft meegemaakt maar dat ik een ding wist en dat is dat Jezus van hem houdt en hij nooit alleen is. Hij begon te huilen en de tranen bleven lopen! Ik vroeg om samen met hem te bidden en we baden voor bescherming voor hem en dat God hem de weg zal wijzen. Het was geweldig om God te zien werken en ik ben zo dankbaar voor deze momenten! Het is allemaal uit de genade van Jezus! God is goed!❤️ Hij is degene die ons kan vrijzetten!

De Grendel – Joline

In deze drie maanden wilde ik ook graag zien hoe het er aan toe gaat op melkveebedrijven hier in Zuid-Afrika . Op een dag begon de Pastor over een boerderij dichtbij, de Grendel, ‘daar hebben ze wel koeien’ zei hij. Een paar dagen later reden we erheen om even rond te kijken. Aan het begin van de oprijlaan stond een slagboom met allemaal security. We moesten ons legitimeren en vertellen wat we daar kwamen doen. De moed zonk in mijn schoenen, wat is dit voor high class iets. Toen we eenmaal binnen waren, vroegen we aan een security guard of we iemand konden spreken die over de dieren ging.  We werden naar de receptie gewezen. Daar kreeg ik een kaartje in mijn handen gedrukt met het email adres van een Rob, manager van de dieren op de Grendel. Ik mailde maar kreeg geen respons. Na nog een keer mailen kreeg ik een telefoonnummer en een uitnodiging om langs te komen. Op maandag ging ik naar de grendel, Rob zou mij ophalen bij de poort. Hij gaf me een hele tour over de boerderij en liet me al de (wilde) dieren zien die ze daar hebben. De volgende dag zou hij naar een boerderij in Darling gaan en vroeg of ik het leuk vond om mee te gaan. Yes nog een deur open. De volgende dag ging ik mee. Op de boerderij ontmoette ik een meisje (Mirtelize) die een paar jaar ouder is dan ik. Ze werkt als genetica expert voor Holstein ZA en we klikte direct. Ze vroeg of ik het leuk vond om een keer met haar te gaan paardrijden. We spraken een datum af en die woensdag erop hebben we een rit gemaakt met de paarden. Zij had veel contact met veeartsen en dus regelde ze voor mij twee telefoonnummers van veeartsen die graag willen dat ik een dag met hen mee ga. Toen ik een dag mee ging met Mirtelize om wat boerderijen te bezoeken, was er een veearts aan het werk. Ik raakte met hem aan de praat en hij vroeg of ik hem wilde helpen. Ik kon hem helpen met meerdere onderzoeken en ondertussen legde hij alles uit. Weer een ervaring erbij in Zuid- Afrika, check.
Ondertussen zijn mijn weken gevuld met deels ministriewerk en deels werken op de boerderijen. Afgelopen zaterdag zijn we uitgenodigd voor een braai/wine tasting op de Grendel met Rob en Mirtelize.  Het verbaasd mij hoe dit allemaal gelopen is. De een na de andere mogelijkheid tot nieuwe ervaringen op het gebied van mijn studie!

Future Stars – Michaël

Vandaag in één van de Townships hadden we ook daar het verhaal van Jezus met zijn discipelen en de storm op zee. Na het verhaal vroegen we de kinderen wat hun angsten waren. De kinderen zijn tussen de 10 en 12 jaar. De angsten begonnen met de angsten over angsten in de nacht. Daarna begonnen de kinderen over angsten over demonen. We vroegen verder en één van de jongens zei dat hij dromen had over demonen. Ik vroeg hem wat die dromen waren en hij zei hoe de demonen in zijn dromen eruit zagen. Na hem begonnen er twee andere jongens die bang waren voor demonen en voor de hel. Ze hadden soort gelijken dromen en we praten verder met de jongens. We waren met 13 jongens en 2 coaches. Ze vroeg of ik wilde bidden voor de groep en dat deed ik. We hebben gebeden en gedankt dat we als groep zo voor God onze Vader mogen komen. We hebben Hem gedankt dat iedereen zo open en eerlijk durfde te zijn of hun angsten. In het gebed bad ik tot God en prees Hem dat Hij allang overwonnen heeft! Dus dat al die demonen ze bang kunnen proberen te maken maar dat Jezus overwinnaar is en al de kids bedekt met Zijn bloed. Na het gebed voelde je een compleet andere rust dan voor het gebed. Het is bizar om te zien dat zulke jonge kids deze angsten hebben. Na de training nam ik de jongen apart die zijn droom uitlegde. Ik vroeg hem of hij kon vertellen wanneer zijn laatste droom was en wat hij dan precies droomt. Hij zei dat demonen tegen hem schreeuwen met de duivel en zeggen dat ze hem pakken en hem nooit meer los laten. In die droom ziet hij altijd een wit fel groot licht en alle demonen schreeuwen dat hij daar nooit heen moet gaan en daar nooit zou komen. Ik vroeg hem of ik voor hem mocht bidden en dat mocht. We bidden dat Jezus hem bedekt met Zijn bloed en dat Hij hem vast heeft en nooit meer loslaat en dat hij een kind van de allerhoogste God is en nooit bang hoeft te zijn. En dat elke vijand moet vluchten en hij een warrior voor God gaat worden! God is goed en Jezus in de overwinnaar voor altijd!

Afsluiting

De tekst die God ons gaf en waarom we dit werk doen is:

‘Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn leerlingen te maken. Doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hen altijd te doen wat Ik u heb gezegd. En vergeet dit niet: Ik ben altijd bij u, tot het einde van de tijd.’’
Mattheüs 28:19-20Bedankt voor al jullie support en lieve berichten! Dit en jullie gebed heeft ons erg gesteund deze maanden. Voor het vervolg van onze missie, zouden jullie mee willen blijven bidden voor de genoemde punten?
De mensen hier en wij  hebben jullie steun hard nodig!
Zonder jullie kunnen wij dit werk niet doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baie dankie voor al jullie support en gebed!
Mooi Bly!